Notifications
Clear all

Extruder not working.

Page 1 / 2

Ava
 Ava
(@ava)
Nozzle Registered
Joined: 3 weeks ago
Posts: 2
Topic starter  

hi there,

I brought an ender 3 V3 and the extruder isn’t working and I was wondering if anyone could help or give tips, I would be grateful for anything. The problem is that it’s not spinning/pushing the filament into the nozzle, I’ve tried everything and I’m at a lost

 

thank you all,

Ava

This topic was modified 3 weeks ago by Ava

ReplyQuote
kevin
(@kevin)
LCD Sreen Admin
Joined: 2 months ago
Posts: 227
 

@ava Hi ava. Glad to know you. Have you tried to test the extruder manually? 

1. Set Preheat PLA. wait for the nozzle temp to 200℃.

2. Disable the stepper, then manually rotate the extruder, see if the filament comes out properly.
If yes, no problem with the mechanical structure of the extruder.

3. Set the Movement of the extruder on the display screen, see if it rotate/push the filament into the nozzle. If you can share a video of how it is going on here, that would be helpful.


John liked
ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

@kevin

I have the same problem with my CR-X.

I pushed the fiament maualy, and it is comming uot of the nozle.

But I cant find in the menu how I can command the extruder to drive manualy.


ReplyQuote
kevin
(@kevin)
LCD Sreen Admin
Joined: 2 months ago
Posts: 227
 

@john I have no CR-X, not sure what is the display looks like. But usually, you can command the extruder move on the "Refuel" page if there is no extruder movement instruction on the "Move" page. 


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

Thanx for your reaction,

I tried the refuel option, and indeed there i kan feed.

If I feed there is an reaction in the axel of the feeder, bit it is not rotating.

Now im going to remove the feeder from the printer, and see if it is rotating without the feeder clamp.


ReplyQuote
kevin
(@kevin)
LCD Sreen Admin
Joined: 2 months ago
Posts: 227
 

@john It is not rotating? But it can feed? So what is condition if you feed the filament by setting display.


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

I now have only the feed engine, and as i feed by setting display, i feel the engine is rotating, but the axel is not rotating.


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

In my display there is a cross in disable motor, and I cant remove that cross.

Is there a possibillaty that this is the reason if no feeding.


ReplyQuote
kevin
(@kevin)
LCD Sreen Admin
Joined: 2 months ago
Posts: 227
 

@john I can not imagine that the motor is rotating and the axel is not rotating. How could you know the motor is rotating if the axel is not rotating.

You can push the fiament maually, but no filament comes out if you set feed in "Refuel" page , right? 

Please set 100mm feed in, the axel is still not rotating?


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

No the axel is still not rotating.

If I put my finger on the axel, then I can feel that inside the motor somthing happends (vibrations), but no rotating.


ReplyQuote
3nderUser
(@3nderuser)
Extruder Registered
Joined: 3 months ago
Posts: 110
 

@john Switch the extruder cable with cable from Z-stepper, maybe cable is faulty.. If you can extrude by moving Z in menu, then the motor is ok..


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

I did switch with the Z-stepper, and it is rotating.

Back on the feeder it is just (feel it is magnetic movement), but not rotating.

That is for both the feeders, so I think its the software perhaps.

Can I start from scratsh, fabricmode??


ReplyQuote
3nderUser
(@3nderuser)
Extruder Registered
Joined: 3 months ago
Posts: 110
 

@john So you mean extruder motor is ok?  Can also move the bed when extruding in menu? (with hotend temp. above 180 or something like that) 
Motor only vibrating sounds like missing connection.. Motor has 2 coils, but only 1 is powered now thus not rotating. 


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

Both my feeder motors are not rotating.


ReplyQuote
John
 John
(@john)
Heating Block Registered
Joined: 1 week ago
Posts: 13
 

If I held my feeder motor on the axel, and feed then, than the motor turns very very very slowly.

By feeding 10mm, it turns les than 0.5 degrees.


ReplyQuote
Page 1 / 2
Scroll Up